1. 5-Г - українська мова.
Тема: Пунктуаційна помилка.
1. Пригадуємо, що пунктуаційна помилка - це відсутність або неправильне вживання розділових знаків (крапка, крапка з комою, кома, двокрапка, тире, знак питання, знак оклику, дужки, лапки).
Завдання: Запишіть розділові знаки за їхніми характеристиками.
1) Фіксує кінець речення, а також передає питальну інтонацію. 2) Свідчить про закінчення думки в розповідних реченнях.
3) Ставиться в кінці речення і передає окличну інтонацію.
4) Ставиться в кінці речення і передає незакінчену думку, багатозначність сказаного.
5) Ставиться при п перед а, але, що, щоб; не ставиться між підметом і присудком.
2.Прочитайте текст. Підкресліть граматичні основи речень. Назвіть пунктограми.
Один із найкорисніших продуктів — морква. У ній міститься найбагатше джерело вітаміну А. Цей овоч поліпшує травлення, апетит, структуру зубів.
Огірок має такі цінні властивості, як поліпшення росту волосся, зміцнення серця і судин. Корисний при отруєннях, адже виводить шкідливі речовини з організму.
Баклажан називають овочем довголіття, оскільки вітаміни й мінерали, що в ньому містяться, допомагають впоратися з багатьма хворобами.
Гарбуз нормалізує обмін речовин, ріст клітин, зміцнення кісткової системи та зубів. Містить велику кількість заліза.
Цибуля та часник — корисні для печінки, судин, серця; зміцнюють імунну систему.
Немає коментарів:
Дописати коментар